• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • НОВИНИ
  • 9 листопада — День української писемності та мови

9 листопада — День української писемності та мови

2015-11-09

/Files/images/IMG_20151013_082855.jpg

До найкоштовніших надбань кожного народу належить мова. Тому й називаємо це надбання – рідна мова. Рідна, як мати, як Батьківщина, усе, що дороге серцю людини.

9 листопада, у день Преподобного Нестора- Літописця ми відзначаємо День української писемності та мови. І це закономірно. Адже українська земля народила сина, який усвідомлював значення всього, що відбувалося на ній, прагнув зберегти національну пам'ять з вірою в те, що її не розгублять, а примножать нащадки. Саме він стояв біля витоків української писемності, збирав відомості про походження свого рідного Києва, його засновників , розповідав про події, що відбувалися на його очах.

Терниста дорога стелилася нашій мові на шляху державності, котра лише нині набула законодавчої конституційної сили:
1989 рік – прийнято «Закон про мови в Україні».
1996 рік – Верховною Радою України прийнято Конституцію України, в якій українській мові надано законодавчої конституційної сили.
1998 рік – Указом Президента України 9 листопада проголошено Днем української писемності та мови.
Будемо сподіватись, що український письменник С. Плачинда, англієць Р. Вілсон, російський літературний знавець Д. Лихачов, давньогрецький історик другої половини I ст. до н. е. Д. Сицилійський – всі мали підстави твердити, що писемність, котра виникла на території сучасної України, є однією з перших у світі. Адже протягом багатьох століть на цій землі жили люди, вирощували хліб, виховували дітей, плекали слово – єдину молитву життя і безсмертя. Бо мова, безперечно, - запорука існування народу. Захищаючи рідне слово, ми захищаємо свою націю, її гідність, право на майбутнє. Зробімо все, щоб засяяла українська, «як та зоря ясна».

У нашій школі, де діти навчаються рідною мовою, щорічно проходять заходи, присвячені Дню української писемності і мови. Так, цього року вчителька української мови та літератури Фдусенко Т.О. разом з учнями 7 класу підготували загальношкільну лінійку «Наша мова солов’їна». Особливо активно учні нашої школи беруть участь у щорічному Міжнародному конкурсі з української мови ім. П. Яцика. Цього року також учні 9-11-х класів долучились разом з вчителем української мови та літератури Шелудько О.М. до Всеукраїнської акції – Радіо-диктант».


/Files/images/IMG_20151109_083735.jpg

/Files/images/IMG_20151109_110555.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 107